Tag på en unik rejse gennem keramikkens verden, og oplev CLAY Museums fantastiske samlinger, der tæller utallige værker fra bl.a. Royal Copenhagen og private samlere.
Historien om CLAY
CLAY er ikke bare det engelske ord for ler, men er også et navn, der griber tilbage i museets egen historie. Ideen til museet udspringer nemlig af keramikergruppen Clay Today, der i 1990 holder et internationalt symposium på det nærliggende Tommerup Teglværk. Her udveksler de danske keramikere viden og inspiration med deres udenlandske kolleger fra Norge, USA, Holland og Tyskland og kommer frem til, at tiden er inde til, at Danmark skal have sit eget museum for moderne keramisk kunst, kunsthåndværk og design.
Initiativgruppen med Peter Tybjerg, Nina Hole, Birgit Krogh, Betty Engholm og Niels Hwang begynder at arbejde på sagen, og allerede fire år senere åbner Keramikmuseet Grimmerhus i det smukke, gamle enkesæde Grimmerhus i Middelfart.
Hoveddrivkraften bag arbejdet er keramikeren Peter Tybjerg, der også bliver museets første leder.
Han afløses i 1996 af Jytte Møller der også er keramiker, og året efter tiltræder kunsthistoriker Lise Seisbøll stillingen som direktør. Hun leder med stor entusiasme og faglig dygtighed museet gennem de næste 18 år. Under hendes ledelse vokser museet fra at have ganske få værker i sin samling til at vokse sig ud over sine oprindelige rammer.
Det sker, da Royal Scandinavia i 2010 beslutter at de historiske samlinger fra Royal Copenhagen skal overdrages til museet i Middelfart. Dette bliver startskuddet til en omfattende om- og tilbygning af museet, og i samme forbindelse skifter museet i foråret 2015 navn til CLAY Keramikmuseum Danmark.
Lige fra begyndelsen har museet været præget af et internationalt udsyn og er i dag et anerkendt museum for dansk og udenlandsk samtidskeramik, som kan tiltrække kunstnere og publikum fra hele verden.
Siden museets grundlæggelse i 1994 har CLAY Keramikmuseum opbygget en fantastisk samling af dansk og international keramisk kunst – den største af sin art i Norden. Som noget ganske unikt er museet opstået uden at have nogen egentlig samling. Den er først blevet til gennem tiden.
De første værker blev doneret til museet af keramikerne selv. Siden 1998 er CLAYs samling vokset støt, så den i dag indeholder unikke værker af studiokeramik (skabt på keramikernes egne værksteder), kunstnerkeramik (skabt af kunstnere som f.eks. Axel Salto og John Körner) og værkstedskeramik (typisk fra de store fabrikker som Den kgl Porcelainsfabrik, Bing & Grøndahl eller Kähler). Hovedvægten ligger på dansk keramik, men kunstnere fra hele verden er repræsenteret i samlingen.
Om CLAY-samlingerne
Keramisk samlerpassion
I 2005 bliver det, gennem en donation fra Bikubefonden, muligt at erhverve 850 værker fra den private kunstsamler, Erik Veistrup. Den tidligere folkeskolelærer og passionerede kunstelsker, der siden 1970 har opbygget en enorm kunstsamling, styret af et hjerte, der særligt banker for keramik og med en næse med sans for kvalitet. Få år efter den første donation har Veistrups samling allerede vokset sig så stor igen, at han vælger at overdrage ca. 200 værker til Danmarks Keramikmuseum.
Veistrups tilgang til keramikken er præget af mangfoldighed, og samlingen tæller bl.a. værker af store studiokeramikere som Alev Siesbye, Gertrud Vasegaard, Gutte Eriksen og Bente Hansen, men også det vilde og eksperimenterende har fundet vej til Veistrups samling med værker af bl.a. Morten Løbner Espersen og Bente Skjøttgaard, Laura Guiseppi og Pernille Pontoppidan Pedersen. Veistrupsamlingen indeholder også en lang række værker af kunstnere, som ellers primært arbejder med andre kunstneriske udtryk som maleri eller skulptur. Med andre ord rummer Veistrup-samlingen en enestående samling af keramik fra det 20. århundrede med en utrolig stor spændvidde.
Royal Copenhagen samlingen
Hvem kender ikke Musselmalet fra Den kgl. Porcelænsfabrik, Mågestellet fra Bing & Grøndahl eller Blåkant fra Aluminia? I Skatkammeret kan du både se kendte stel, fantastiske figurer og vidunderlige værker fra de tre hæderkronede, danske fabrikker. Royal Scandinavia A/S sikrer med donationen af Royal Copenhagen Samlingen, at 235 års dansk design-historie bliver repræsenteret på CLAY Keramikmuseum Danmark, og sikrer, at det enestående kapitel i dansk kunstindustrihistorie kan fortælles.
Gaven fra Royal Scandinavia A/S består af mere end 55.000 keramiske genstande af fajance, stentøj og porcelæn. Ikke bare færdige produktioner, men også prøver, halvfabrikater og ind imellem unikastykker, som aldrig blev sat i produktion. Samlingen rummer også tusindvis af bøger, skitser, arbejdstegninger, værktøj, støbeforme og akvareller og meget mere helt tilbage fra porcelænsproduktionens barndom i Danmark. Det er første gang samlingen bliver registreret på et museum og dermed gjort tilgængelig for offentligheden. En del af værkerne er udstillet i museets Skatkammer.
Bløde kurver og flotte farver
Poul Erik Madsen (1937-2011) var uddannet civilingeniør og arbejdede i mange år som laboratoriechef på De Danske Spritfabrikker. Hans keramiksamling er rig på værker fra Skønvirketiden. Stilen er udbredt i Danmark fra 1890-1910 og er kendetegnet af bløde kurver og glasurer i alle regnbuens farver. Poul Erik Madsens samling rummer hele 561 eksemplarer, ikke bare fra Skønvirkeperioden men også af nyere dansk design-keramik. I samlingen er repræsenteret navnkundige danske fabrikker som P. Ipsens Enke, Herman A. Kähler og L. Hjorths Terracottafabrik m.fl.